Cizrna KABULI
Detailní popis produktu
Cizrna se získává z rostliny jménem cicer arietinum neboli cicer beraní, který se vyznačuje výškou 40cm a malými lusky, kde jsou zpravidla uloženy dvě až tři semínka. Chuťově nejvíce připomíná vařený hrách, ale má ještě lehce oříškovou příchuť. Cizrnu nejvíce pěstují Indové, Turci, Kanaďané, Australané, Syřané, Američané a Mexičané.
Cizrna neboli hrách římský je na našem území stále nedoceněnou luštěninou.
Využití cizrny v kuchyni je široké. Připravují se z ní polévky, saláty, dušené pokrmy, pomazánky nebo se podává jako příloha. Typická je pro středomořskou a blízkovýchodní kuchyni. Mezi tradiční pokrmy z cizrny patří velmi známá pomazánka zvaná „hummus“ a smažené koule falafel z rozmačkané a okořeněné cizrny. Cizrna se také pražila a přidávala do kávy, a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a umleté cizrny – prý pro lepší pěnu.
Návod na přípravu: Cizrnu namočte ideálně přes noc (12 hodin) do vody a poté ve stejné vodě vařte do měkka cca 40 minut.
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v syrovém stavu)
Energetická hodnota |
1413 / 336 |
kJ / kcal |
Bílkoviny |
20,0 |
g |
Sacharidy |
43,0 |
g |
- z toho cukry |
3,6 |
g |
Tuky |
5,7 |
g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
1,0 |
g |
Sůl |
0,09 |
g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Cizrna |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.