Kuskus hrubý semolina
Detailní popis produktu
Jedná se o sušené bezvaječné těstoviny vyrobené ze semolinové mouky z tvrdé pšenice. Obsahuje uhlohydráty, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, fosfor a železo.
Výroba kuskusu probíhá v dnešní době hlavně průmyslově napařováním mouky z tvrdozrnné pšenice, která se následně zpracovává do malinkatých kuliček. Tradiční ruční výroba kuskusu probíhá tak, že se rozprostře semolinová krupice, podle potřeby se přidá trocha mouky, vše se postříká slanou vodou, tak aby nebyl příliš vlhký a tvořil hrudky. Vzniklé hrudky se následně dlaněmi rozdrobí na milimetrové kuličky. Příliš malé hrudky se vyřadí a celý postup se opakuje, dokud není krupice připravená. Schnoucí krupice se časem spojí a utvoří zrníčka. Takto vzniklý kuskus se nechává uschnout na slunci.
Kuskus je rychlý na přípravu. Nevaří se, ale jen se zalije horkou vodou a nechá se odstát. Další jeho výhoda v kuchyni je, že má pestrou paletu využití. Může být nejen použit jako příloha k jídlu, ale dají se z něho udělat výborné saláty nebo slané či sladké pokrmy.
Za jeho domov se považuje Severní Afrika a Blízký Východ. Představuje základní surovinu národní kuchyně obyvatel v Maghribu, jež je označení pro arabské státy. Díky tedy arabským přistěhovalcům se postupem času kuskus rozšířil i do ostatních světadílů světa, kde se stal velmi populární.
Ideální jako příloha k masovým pokrmům, drůbeži nebo do salátů.
Kuskus zalijeme horkou vodou a necháme odstát cca 5 minut.
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu)
Energetická hodnota |
1501 / 354 |
kJ / kcal |
Bílkoviny |
12 |
g |
Sacharidy |
70 |
g |
- z toho cukry |
2,5 |
g |
Tuky |
1,9 |
g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
0,5 |
g |
Sůl |
0 |
g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Kuskus |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.